torsdag 29. mai 2014

Tur til Norddalsfjorden, Likkjevatnet og Storevatnet

Egentlig så var planen i dag å dra til sjøs, helst til Askrova. Da vi stod opp og såg skodda uti havet fant vi ut at vi skulle dra lengre inn, til Svanøya. Astor hadde litt småting han måtte ordne før vi dro, så da han var ferdig med det så var skodda også kommet til Svanøya. Etter mye diskusjon så fant vi ut at turen skulle gå til Fesseområdet i Norddalsfjorden, et av de områdene Flora Turlag synes er det fineste i sitt område. Og jeg kunne ikke vært mer enig!

Man parkerer ved gravplassen i Norddalsfjorden, den ligger litt før du kommer til kirka. Der er det godt skilta til Fessestøylen og Likkjevatnet.

Første par kilometrene går på fin og (i dag) tørr skogsvei. Først er det ganske bratt oppover, så litt nedover og så en lang bratt bakke, så litt nedover og så stort sett flatt og fint innover. 


Her ser dere veien der fremme, litt bratt :-)


En fin gjeng med ungdommer på tur!



Trappa går opp til Tjofellet, dit hadde turlaget tur på tirsdag (jeg var ikke med)


Når man er ferdig med bakkene kommer man inn til Likkjevatnet. Innerst der går stien videre til Storevatnet og så videre til Fessevatnet/Fessestøylen




Kyr er ikke det jeg helst vil møte når jeg er på tur, men med en staut kar i gruppen følte jeg meg trygg :-) Det viste seg dessuten etterhvert at de var veldig harmløse!


Du trenger ikke ta med så mye vann hjemmefra, her er det godt fjellvann!


Mye vann som kommer ned fra fjellene rundt



Når man er ferdig med skogsveien går man over i et ganske vått terreng. Heldigvis er det en stund siden det har regnet noe særlig her, så vi greidde oss forholdsvis godt uten å bli særlig våte (den ene gikk med joggesko) Når det så er slutt på Likkjevatnet går man inn i et trangt parti før Storevatnet. Nesten som å gå i et juv en liten stund. 


Vi blir litt små ved siden av de store steinene som en gang har kommet trillende


Så flater det ut litt igjen rett før man kommer til Storevatnet



Vi stoppet i Storevikja for å grille og kose oss. Det var ikke så mye lengre å gå til Fessevatnet såg vi etterpå, men ungene trengte litt påfyll. Det var veldig langgrunt her og Astor påstod at temperaturen i vannet ikke var så ille. Jeg kjente ikke på det engang...


Vi skulle grille pizza denne gangen. Jeg er lei av pølser etc. Jeg hadde laget pizzafyll hjemme og Malin raspet ost, og så hadde vi med tacolefser som vi da fyllte med fyll og ost. Ble kjempegodt! Og ungene syntes det var supert!


Pizzaen ble selvfølgelig pakket i folie og så lagt på grillen noen minutter





Etter et par timer ved Storevatnet var det på tide med hjemovertur. Litt kjedelig å gå tilbake samme veien, men da såg vi også at det ikke var så langt som vi trodde. Jeg fikk opp ca 5 km en vei på endomondoen, men er ikke helt sikker på at det er riktig...




Henriette har vært ved Likkjevatnet før så da vi gikk tilbake kom hun plutselig på at det var bok der. Kuene voktet boken, så det var ikke alle som var så interessert i å skrive seg inn :-)





Denne store steinen som ligger lengst vest ved Likkjevatnet har en gang ramlet ned fra høyere hold. På ene siden er den helt flat


En fornøyd gjeng på vei hjem



Rett frem er Hatlesetnipa, der var vi for 11 dager siden!



Litt bakker ble det på retur også, for de bakken som var nedover på innoverturen ble jo nå oppover. Her ser vi veien langt der fremme


En nydelig dag, og en kjempefin tur. Ungene var stort sett fornøyde og koste seg også på tur. Det blir nok ikke siste gangen vi går inn her, og neste gang skal vi sjekke ut Fessevatnet også! 

mandag 26. mai 2014

Seilmakeren Doublehanded, Flo & Fjære og Øyane over

I helga har det vært mange aktiviteter og lite søvn. På fredag kjørte Astor båten til jobb slik at vi kunne være klare i båten straks han var ferdig på jobb. Allerede klokka fem var det informasjonsmøte for oss i seilforeningen som skulle hjelpe til å ta imot seilerne som var med på regattaen Seilmakeren Doublehanded som går fra Askøy til Florø og retur. Målgang skulle være ute ved Stabben Fyr så jeg har dessverre ikke bilde derfra. På grunn av veldig lite vind på natta kom ikke første båten inn før litt før 07 lørdag, så selv om det ble noen timer med søvn så ble det ikke så veldig god natt for min del. 

Fredag kveld kunne vi kose oss i båten og se på solnedgangen. Stilt og fin temperatur. 


Det var et flott skue utover gjestebrygga da alle seilbåtene hadde lagt til. I tillegg startet arrangementet "Flo & Fjære" med båtmesse i gjestebrygga, så her var det mange båter i alle fasonger!


Under er et panoramabilde av havna


Redningsselskapet og Elias var selvfølgelig på plass


Oppe i sentrum var det mange aktiviteter, her er det motorsportklubben som viste frem de yngste


Lenger oppi gata var det mat og biler og mye mer


Motorsportklubben hadde Pål Anders Ullevålseter som gjest og samlet en del folk


Speideren hadde aktiviteter på Horne Brygge


Utpå lørdagen blåste det mer og da båtene var klar for avgang rundt 11 så fikk de en fin vind på veien i motsetning til kvelden før. Vi hadde suppe igjen fra Seilmakeren Doublehanded, og den ble varmet opp midt på dagen og bl.a. servert til de yngste seilerne våre som viste seg frem på vika.


Vi var spente på hvilket vær det ble til søndag ettersom vi da skulle på Øyane Over så da vi våknet til dette været visste vi at det kom til å bli en fantastisk dag:


Øyane Over er det største arrangementet til Flora Turlag. Rekorden på deltakere er rundt 230, i går var vi 106 på tur. Turen går til Hovden, Store Batalden, Skorpa og Kinn og det er flere valgmuligheter på alle øyene bortsett fra Store Batalden. 

Dagen startet på Hovden, der båten la til ved Hovdevåg på nordsida av øya. Derifra skulle vi gå over fjellet til Barekstad som ligger på sørsida. Først er gikk vi gjennom et gardstun før vi gikk langs fjæra en liten stund. Så startet oppstigningen opp på fjellet. Dette er en forholdsvis lett tur og med et rolig, jevnt tempo gikk det sakte men sikkert oppover. Det flater litt ut når man kommer litt opp, for så å bli litt brattere opp mot toppen. 

Her er vi kommet opp og følger ryggen mot Vemannsrøysa, som ligger 264 moh. Denne turen er på 5, 3 km og vi brukte 1 time og 50 minutter, da var det bare et par små pauser. 



Lang, lang rekke 



Ingenting å si på utsikten her heller. Til høyre; Store Batalden (neste stopp), Fanøya, Litle Batalden, Skorpa og Kinn helt ytterst i havet.


Her er vi kommet til Batalden. Jeg hadde egentlig bestemt meg for ikke å gå opp her. Det er bratt og enkelte plasser så blir det litt klatring for å komme frem. Men ettersom formen var ganske fin på Hovden tenkte jeg at jeg fikk prøve, men var også innstilt på å stoppe halvveis hvis jeg ikke maktet mer. Det er nok litt annerledes når man går alene her (ikke med turlaget) for da kan man gå i eget tempo og trenger ikke stresse for å rekke tilbake til båten i tide. Så jeg kommer nok til å prøve igjen, og jeg vet at jeg skal greie det!


Og det var ikke mangel på utsikt fra midten heller! Dette ble en kort tur på 2,3 km. Det hadde flatet ut litt hvis vi hadde fortsatt videre oppover, men heldigvis har vi litt sunn fornuft!


Her ser vi uthavna på Hillersøy som vi har besøkt så mange ganger. Litt dårlig kvalitet på bildet ettersom jeg har zoomet kraftig :-)


Her er Fanøya, omtrent sett fra luften


Jeg er glad vi snudde da vi gjorde det. Nede ved Gunnhild Bjelland ble det servert kaffe og svele og vi kosa oss i solveggen. 

Turen fortsatte så videre til Skorpa der vi skulle gå langs fjæra. Den andre gruppen skulle opp på Blåkollen. Det ble sagt at dette er en litt tung tur og ikke spesielt fin, så derfor valgte vi den andre turen. Det ble også sagt at det sikkert gikk fint å gå i joggesko... så våt og skitten som jeg var etter den turen har jeg vel aldri vært.. Her hadde det passet best med støvler. Ikke gikk vi så mye langs fjæra heller. 


Her er noen av gjengen som gikk å toppen. 


Et par små idyller gikk vi forbi


Litt ned i fjær, så opp igjen og over





Siste delen av løypa var skiltet og den var noe bedre enn første delen. Guidene fortalte at dette var en fin og kort rusletur i fjæra. Så de ble nok litt mobbet på slutten ettersom turen var på 7 km...


Siste øya var Kinn. Her gikk vi ut forbi kirka og opp i krysset ved Høyskaret og Klova, der vi ventet på at de som var ombord i siste båten skulle komme. Her var det tre muligheter; Klova, Innste Stauren og over Høyskaret. Vi valgte å gå Høyskaret sammen med en liten gjeng til. Det er en fin tur og her kan man stort sett greie seg i joggesko. (noen få våte partier var det nok likevel)


Her er Høyskaret. Det ligger vest på øya, rett innenfor Kinnaklova. Her er det fint å gå over.


En flott tur på en fantastisk dag, sammen med trivelige folk var over. Da var det på tide å kjøre båten tilbake til Furuholmen i et fortsatt nydelig vær. Godt å komme hjem, og kjempedeilig med en lang og varm dusj!