onsdag 23. april 2014

Påsketur til sjøs, til fjells og på sykkel!

Tidlig i påsken var det dårlige værmeldinger for resten av påska og det var like før vi booket tur til Oslo. Heldigvis snudde dette plutselig og det ble rett og slett lovende meldinger for påska. Til og med torsdag var det meldt nedbør, men det skulle lette utover torsdagen så vi planla å komme oss avgårde midt på dagen. Jeg hadde allerede pakket det meste i båten, slik at det på torsdag gjenstod kun kjølevarer og litt andre ting. Målet for turen var i første omgang Selje. Steinar Engelbrektson skulle spille på Hemsen på Selje Hotel og dette ville vi ha med oss. 

Langfredag

På hotellet torsdag spurte vi litt rundt om hvor vi burde gå på tur fredag. (og da kom vi like godt opp i diskusjonen om hvorfor vi feirer påske.. ) Det var litt forskjellige forslag, men vi endte opp med å prøve på Tarvaldseggja. Fjellet er 645 moh, og ettersom man går fra 0 moh så er det en bra tur. I tillegg er det langt. Har man bil kan man kjøre til Sandvikseidet og gå derfra, men vi kommer jo med båt, så det var ikke aktuelt. Turen starter i gata som går ovenfor hotellet, gå inn ved doktorgården så har du starten i enden av gata. De første 100 meterene er det trapper. Det vil si at det er en ganske brå start på turen. Må ærlig innrømme at de trappene var tyngre enn jeg forventet :-/


Men man kommer opp i høyden og da glemmer man at man er sliten. For utsikten er flott på hele turen! Her ser vi Selje sentrum med gjestebrygga midt i bildet (og seilbåten vår)

Klosterbåten ligger på høyresida i vågen, på samme side som ekspressen. På kaia ved Klosterbåten ligger også turistinformasjonen. 


Panoramabilde over SeljeOg jammen var ikke påskekyllingen på plass på turen :-)


Selje Hotel


Når man er ferdig med trappene kommer man opp til et fint område hvor det står en gapahuk og en grue. Denne dagen var det en familie som hadde tent bål og koste seg der oppe. Her var det lett kuppert terreng innover før man kommer til et dalsøkk hvor det kan være litt vått. Det hadde jo regnet godt torsdag så det var ikke noe rart at det var vått denne dagen.


Så er det litt bakker igjen før man kommer opp på ryggen og det flater ut. Lett kuppert og litt vått innimellom. Stien var lett å se og det var også veldig godt merket. 


 Hele veien har man god utsikt vestover og tildels i retning Åheim


Der nede er veien over Sandvikseidet. Er nok en mye lettere og kortere tur derfra!Siste kneika var opp ura, og den var bratt, men stort sett greie trappetrinn hele veien så det gikk greit å komme seg opp. Grudde meg mer til å gå ned igjen, skjelven i føttene...


Bratt ned, og bratt opp!Endelig oppe! Og for en utsikt!Utsikt utover Stadtlandet!


En kjempefin tur som jeg gjerne tar igjen! Dette er det nesthøyeste fjellet i Selje og absolutt verdt et besøk. På tur ned igjen oppdaget vi denne kyllingen :-)


Litt utgått på dato kanskje?


Knærne ville dessverre ikke helt spille på lag med meg på nedoverturen fra Tarvaldseggja så lørdag bestemte vi oss for å ta det litt mer med ro. På hotellet hang det plakat om guida tur til Selja kloster, og selv om vi hadde vært der før så ville vi ta turen nå med guide.

Påskeaften


Været var litt overskyet denne dagen, men det gjorde ikke så mye. Munken vi møtte der ute lignet veldig på båtføreren. Han var flink å fortelle!


Å drikke fra Sunnivakilda skulle visst gjøre oss både friskere og yngre... så gjenstår det å se om det er fakta, har ikke merket noe enda :-)


Magiske Selja Kloster med Stadtlandet i bakgrunnen. 


Jeg simpelthen elsker Aurikkel, eller Kusymre om du vil. Har lilla i hagen selv, skulle gjerne hatt med meg en avlegger av disse :-)


Gjestebrygga sett fra Klosterbåten. Skremmende lite båter i gjestebrygga...


Kirka i Selje har den fineste beliggenheten! Med naustene som omringer kirka er det et flott bilde!


Etter litt avslapping i båten tok vi oss en sykkeltur langs stranda utover til Liset. 
Ved snuplassen i enden av veien kan man parkere/sette fra seg syklene og gå videre langs sjøen inn til Årdal. 


Her var det stein og atter stein!


Munken på Selja fortalte at de måtte passe seg for steingalne folk. Jeg tenkte at det ikke kunne være så ille... til jeg kom hit... Den som hadde hatt noen trillebårer av denne steinen i hagen!


Ved enden av stien ligger gården Årdal. Denne ble fraflyttet for mange år siden.


Noen som ikke tror vi koser oss med mat på båttur? Lørdag hadde vi tapas... skulle vel tro vi skulle ha gjester...


1.påskedag

Søndag var det dessverre på tide å starte turen sørover igjen. Jeg liker meg i Selje, rett og slett!


Der oppe på toppen var vi!


Og dit ut syklet vi og gikk i fjæra. 


Vi tok en aldri så liten stopp på Silda. Der tok vi syklene fatt og syklet først til Skjærbuda, en gammel sjøbu som nå er serveringssted. 


Panoramabilde av vågen der Skjærbuda ligger

Så syklet vi andre veien. Vi hadde ikke på endomondoen på denne turen, men jeg tenker turen er rundt 3 km en vei.Gjestebrygga ligger fint til. Her var det mye folk ettersom det var påskeferie og det var hattefest på Skjærbuda kvelden før. Mye "reperasjon" ute og gikk i båtene rundt om... :-)Panoramabilde av havna


Panoramabilde av Måløy


Vetvika! Er nok ikke så flott sett fra sjøen, men kommer man over fjellet er det virkelig flott her. Det har ligget tre gårder her men nå er det lenge siden det bodde folk her. Det er ikke mulig å komme til land med seilbåt, og ikke så enkelt med annen båt heller. Så det ble med utsikten herfra!


Kirkegården i Vetvika


En av gårdene i Vetvika. Skulle gitt mye for å komme hit 10.juli. Da skal det irske bandet Tupelo (var i Florø i fjor) ha utekonsert her. Hvis det blir vær som denne dagen så blir det nok en stor opplevelse!


Så gikk veien videre til Iglandsvik i Bremanger. Dette er en forholdsvis ny gjestebrygge, vi har derfor ikke vært der før. 

Derfra syklet vi ut til Grotlesanden, en av de flotteste strendene i Norge!


Vi funderte litt på fjelltur mandag, men var ikke helt bestemt på hvor vi skulle gå. Jeg hadde lyst på Veten, men å gå opp fra Grotlesanden såg nesten uoppnåelig ut for meg, det er rimelig bratt. Men man følger iallefall veien forbi disse naustene for å komme inn på den stien. Vi traff kjente i gjestebrygga som anbefalte turen så da tenkte vi at vi skulle prøve. 2.Påskedag

Ettersom vi skulle være tilbake i Florø på ettermiddag måtte vi opp tidlig for å rekke fjelltur. Allerede klokka halv ti hadde vi syklet til Grotlesanden og var klare til fjelltur. Stien er ikke merket, men det er veldig enkelt å se den hele veien. Jeg var redd for at man skulle føle høyden her oppe i lia, men stien låg slik til at det gikk veldig greit.
Ikke mange meterene man trengte å gå opp før man hadde en fantastisk utsikt. Kanskje den beste?


Når man har gått ca 300 høydemeter flater det litt ut og man må krysse en elv. En liten flate får man hvile litt før man begynner på neste bratte, dog ikke så bratt som første bratta, og heller ikke så lang. 


Om dere ser godt etter ser dere folk på stien midt i bildet. Vær obs på at toppen til venstre IKKE er Veten... vi tok nemlig en liten omvei opp der :-)


Men når den bratta var unnagjort var det stort sett flatt så langt øyet kunne se. Det var en liten stigning på slutten, men det var ikke noe å snakke om. Vi fikk plutselig to løpende karer etter oss, så da var det bare å gire opp. Vi kom først :-) (men nå skal det vel sies at de sikkert likevel bare brukte en brøkdel av tida vår opp)

Og utsikten er bare helt fantastisk! Her ser vi helt til Florø og videre sørover til bl.a. Alden. 


Måtte kose oss litt i sola før vi måtte gå tilbake. Kun en person var oppe før oss denne dagen, han var oppe med ny bok å skrive i! (vi såg han ikke)


Og nordover såg vi Vågsøy og Stadtlandet 


Der borte er toppen på Veten, 527 moh. Som dere ser så er det rimelig flatt. Her kunne man nok ruslet ganske lenge om man hadde hatt tid.


På vei ned igjen måtte Astor kaste skjorta. Det har vært et fantastisk vær og til tider virkelig sommertemperatur!


Når man kommer opp første kneika kommer man til denne stølen, men man ser den ikke før man snur og går ned igjen :-) 
Endelig nede igjen! Så var det bare sykkelturen igjen tilbake til båten. Vi kastet loss med en gang for nå hadde vi ikke mer tid enn vi trengte. Vi hadde avtalt å hente ungene til Astor for å dra på Ålvora og grille. Det var siste krampetrekk denne påska :-) 


En fantastisk påsketur er over, måtte vi få mange flere slike turer!

Ingen kommentarer: