mandag 23. juli 2018

Tur til Øvre Årdal - Monsen - Minutt for minutt

Sommeren fortsetter og denne helgen tok vi turen inn til innerste Sogn. Den siste uken har Lars Monsen gått fra Sognefjellshytta og skulle avslutte "minutt for minutt" uka på Vetti Gård. Dit tenkte vi å gå for å møte de som kom ned fra fjellet. 

Ettersom vi hadde billetter til Mamma Mia - here we go again, på fredag, så ble ikke avgangen før lørdag morgen. Allerede klokka 8 var vi klare i bilen. Ingen vits å sove lenge på slike dager!

Jeg har alltid hatt lyst å kjøre Tindevegen som går mellom Turtagrø og Øvre Årdal og nå fikk vi muligheten til å gjøre det. Litt ekstra kjøring i forhold til korteste vei, men det kan bli en stund til neste gang vi skal til Øvre Årdal så da benyttet vi sjansen. 


På Fortun plukket vi opp en fransk haiker som fikk sitte på til Turtagrø. Han skulle dit for å gå i fjellet. Kjekt. 


For en vakker natur! Litt kaldere oppe i høyden men strålende vær!  


Veien er på 32 km og høyeste punkt er på 1315 moh. Der står det også en bomstasjon hvor man må betale 80 kroner. Veien er vinterstengt. 

Det var tid for litt lunsj, og i tillegg til lunsjen vi hadde med så ble det en aldri så liten bolle fra Lustrabui bakeri i Luster. Bekrefter at de har de beste skolebollene!!


Vi kjørte til Utladalen Camping som ligger i starten på Utladalen, og like ved Svalheim gard, hvor kveldens Sommeråpent skulle sendes fra. 

Vi satte opp teltet for å få en god plass og dro straks oppover dalen til Hjelle hvor vi parkerte for å gå på tur. Her gjensto det noen meter med asfalt før vi kom over på grusen. Stor parkeringsplass, men den var nok sprengt denne helgen. Mye folk som var på langtur for å være med Lars Monsen. Herifra går det også busser til Turtagrø så det er mulig å sette bilen på Turtagrø, gå over fjellet til Vetti og så ta bussen herifra tilbake til bilen.  


Like ved parkeringen ligger første fossen. Her var det også toaletter. Etter litt gåing på asfalt kom vi til snuplassen som også tildels fungerer som parkeringsplass. Derifra var det grussvei resten. Det er mulig å kjøre helt opp til Vetti gard, men her er det bom så du skal ha gode kontakter for å komme deg videre med bil. 


Ved snuplassen - utsikt tilbake i dalen

Utladalen Naturhus. Her er det toaletter, liten kafe, utstilling m.m. Skulle sikkert brukt litt tid for å se her men hadde ikke tid denne gangen.Forklarende skilt var det hele veien, veldig greit. Her gikk det sti frem til 1970. Da begynte bygdafolket å lage vei oppover her, så hele veien er laget på dugnad og blir derfor kalt folkevegen.
Avdalsfossen. 175 meter fritt fall. Etter lang tørke er det lite vann i fossen, her er det nok mye mer på en vanlig sommer. 


Vi hadde tenkt oss opp til Avdalen gard og den ligger oppe på første høyden her, litt oppe til venstre. Gården Hagaberg ligger helt ute på kanten og hvis man ser godt etter kan man se flaggstanga. Det ser ikke så veldig bratt ut, men det var noen høydemeter opp her. Gården ligger på 380 moh og når man starter på 45 så er det litt bratt opp lia her. Godt merka og med litt historikk rundt gården
Det gikk raskt oppover og vi fikk utsikt ned på veien 
Her er gården Hagaberg som ligger helt ute på kanten. Her bodde den siste kvinna i Norge som var spedalsk. Hun bodde her til 1905. Dette bruket ble fraflyttet i 1950. Når man har kommet opp her blir stien mye bedre og det flater ut litt. 
Fra Hagaberg er det også god utsikt opp til Avdalen gård.  Avdalen gård er DNT-hytte så her kan du få overnatte. Her er 30 sengeplasser men de har plass til flere om det er nødvendig. Om sommeren er hytta betjent men har du egen DNT-nøkkel kan du komme her når som helst på året. 


Vi gikk samme veien ned igjen og returnerte til campingen. På kvelden var det Sommeråpent fra Svalheim gård og det var kjekt å følge sendingen på nært hold.


Og vi kom til og med med i programmet. Til venstre for oss, Ingrid og Johnny, som kom innover på ettermiddagen. Sønnen Roger (og min tidligere sjef på turistinformasjonen) jobber i DNT og var med i følget som skulle komme over fjellet med Monsen


Søndag var vi igjen klar for tur. Også denne dagen var vi klare tidlig, så tidlig at bussen ikke ville stoppe for oss, han hadde nemlig aldri kjørt folk så tidlig opp til Hjelle. Det er mulig å gå opp til Hjelle fra campingen, men 3 km på asfalt når man skal gå 12-15 km i tillegg kan man la være. Nå var også Ingrid og Johnny med på tur. 
Fra Hjelle er det 5,5 km inn til Vetti gard. Det er litt oppover og litt nedover, men mye flatt og det er fin grus å gå på. Høydemeterne kommer på slutten, opp til 320 moh. Her er Vetti gard oppe til høyre i bildet. 


Før man begynner på de siste bakkene så går man forbi denne gården


Det var overskyet på hele turen oppover (+ at sola ikke kom over fjellet) men med godt over 20 grader gjorde ikke det noe. Da vi kom frem til Vetti gard kom sola frem, helt perfekt!

Mens vi ventet på Monsen og følget hans dukket plutselig Karl Seglem opp og spilte på sitt bukkehorn. Han gikk etterpå opp til toppen av Vettisfossen for å spille der. Vettisfossen er Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall.Etterhvert dukket Lars Monsen opp  Mye folk var samlet, rundt 400 mennesker skrev de i avisaOg Fantorangen fra Barne-tv (eller NRK super som det nå heter) dukket også opp 
Her takker Lars Monsen for følge den dagen og forteller hvor de skal på tur neste uke. For en fyr!!

Så var det bare å returnere tilbake til campingen og komme seg hjemoverDa vi kom ned til campingen var alle på plass for å ta godt i mot turfølget. 


Dette ga meg virkelig mersmak, så hvis været fortsetter til helga så blir det nok en ny tur, men ikke før å møte Lars Monsen, for denne uka reiser han til Vesterålen. 

3 kommentarer:

RandiF sa...

Flott tur og fint dokumentert!

Laila Anita sa...

takk Randi :-)

Toril sa...

Kjempefine bilder :) Ser ut som du har hatt en kjempeflott tur, og med det fine været også da!

Kjempegøy å treffe Monsen. Nå kan du si at du tar en "Monsen" :)

Ønsker deg en kjempefin tirsdagskveld <3 :)

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene