mandag 15. september 2014

Kabusen 980 moh søndag 14.september


Da vi skulle på hyttetur sammen med turfolk måtte vi jo utnytte hele helgen med å gå tur også søndag. Det var vanskelig å finne gode tips til turer i området, men plutselig dukket Kabusen opp. Den har jo et så spesielt navn at man må bare gå dit. Etter en lang tur på lørdag var nok føttene litt ekstra tunge og noe inni meg sa at dette var galskap. Men lysten var større enn det jeg hørte inni meg... Så vi kjørte til Haukedalen, et sted alle hadde hørt om, kjente noen som var derfra, kjente noen som hadde giftet seg med en derfra, eller hadde gått på skole med en derfra, men et sted ingen av oss hadde vært.


Vi parkerte ved Frøysland skole og derfra gikk vi langs hovedveien noen hundre meter før vi kom til en ferist. Like etter feristen startet turen, godt skiltet. Første delen av turen gikk på skogsvei, slakk stigning inntil vi kom inn til foten av fjellet.


Ei Hege kjenner hadde sagt at det var stort sett oppover og oppover og det var helt korrekt. Det var veldig bratt og ikke mange rom for å puste ut. Dina slapp vi løs litt og hun ble løpende mellom oss for at hun skulle være sikker på at hele flokken var med.


Et stykke oppi lia begynte utsikten å komme frem. Hittil var det mye skog


Og Dina lurer på om vi kommer. For min del begynte det å bli tungt etterhvert, men opp skulle jeg!


Her tenkte jeg at vi skulle rundt, men oppe i bergveggen skulle vi gå. Her var det til tider veldig luftig.Etterhvert flatet det litt mer ut før siste kneika før toppen


Og når man kommer opp er det verdt strevet!Her måtte det spises! Hege, Johnny og meg! (og Dina på jakt etter lemen...)

Det var mye lemen i fjellet og det gledet DinaVi hadde dagen på oss og det var nydelig vær, så i stedetfor å gå tilbake samme vei (noe jeg slettes ikke hadde lyst til) så fortsatte vi innover fjellet. Vi gikk ned en liten bakke før vi tok til venstre og gikk på venstresida av vannet dere ser nede i venstre hjørne


mange lemen dukket opp og denne ble en smule sint fordi vi forstyrret han 


Frøyslandstølen som var i drift frem til 1901, en fin utsikt hadde de nok den gang også!


Vi skulle holde til venstre innover dalen med vatnene på høyre side. Stort sett ikke sti, men lett terreng å finne frem i. Men hadde vi ikke hatt kart så hadde vi nok slitt litt med tanke på hvor vi skulle begynne nedstigningen.


Innover dalen der kan man gå over til Gaularfjellet.Her ser vi ned igjen til dalen vi skulle gå tilbake, skogsvei den siste biten


Det var mye opp og nedstigning men da vi kom opp her var det verdt det. Fantastisk fjellområde! Vi skulle nå gå nedover i høyre bildekant, i skaret før elva.


God utsikt til Grovabreen. Her er det også mulig å gå over og komme til JølsterDalevatnet sett fra oven. Ned der skulle vi.


Vi hadde fått vite at det ikke var noe sti i starten men at det ble tydelig sti på slutten. Her hadde det vært en kjempefordel at noen som var kjent merket stien, men vi gikk i sikksakk nedover og greidde oss bra.


Og vi som trodde vi var nede... Enda 500 meter før vi var nede ved bilen.Her gikk vi langs elva hele veien, nesten Fossestien 2, godt vann hele veien!Fra Olastølen og ned til veien var det god skogsvei/grusvei. Vi hadde sola midt i mot og her fikk jeg ideen om bananasplit!


Der oppe var vi!


Da vi kjørte tilbake i retning Førde stoppet vi på en rasteplass for å ta bilde innover Haudalsvatnet. Her i midten er Kabusen og så gikk vi et godt stykke innover langs ryggen før vi kom ned igjen i dalen til venstre. En forholdsvis fin tur! På skiltet ved start hadde den svart farge, dvs at den er krevende, men det synes jeg ikke den var. Ja, starten er bratt, men når man kommer opp er det en fin tur.


Etter to lange turer stoppet vi på Peppes i Førde og kjøpte oss pizza. Og der ble det bananasplit!


Takk for turen Hege og Johnny!

3 kommentarer:

Liv Janne sa...

Flott tur det der, ja! Var på Kabusen før sommarferien, og hadde store planar om å blogge om den,men har ikkje kome så langt....så der kom du meg i forkjøpet ;). Vi er ganske så på etterskot med blogginga i forhold til tal turar, men det kjem nokre mørke haustkveldar også! Ser ut som de hadde ei nydeleg helg i Gaular/Førde!

Laila Anita sa...

Hehe... jeg har planlagt å blogge fra seilferien... men det blir sikkert jul før jeg får gjort det... kan jo ta det i forkant av seilturen neste sommer... Har funnet ut at jeg må blogge med en gang ellers blir det ikke gjort, og så er jeg jo litt ivrig etter å få ut bildene da :-) Ja det var ei fin helg vi hadde. Dessverre ble jeg forkjøla så nå sitter jeg inne og ser på det flotte været ute og tenker på alle fjellturene jeg kunne gått....

Katrine Helen sa...

for en flott tur! Har vært mye på tur selv men enda ikke sett lemen, til tross for at det er lemenår..hehe.

Ha en fin helg!