mandag 6. februar 2012

Fjelldrømmer

Jeg sitter her i sofaen, det er vinter, det er snø og det er kaldt ute. På tv har vi sett på "Ingen grenser" med Lars Monsen som har gått fra Femunden til Snøhetta. Selvfølgelig blir man inspirert og jeg sitter og tenker tilbake på alle de fjellturene jeg har vært på, og hvilke fjell jeg tenker å komme meg på i løpet av året. Om jeg venter på våren?? JA det gjør jeg!

Du tror kanskje det er et enkelt valg, men når det først er en fineværshelg her i vest så er det store spørsmålet; til fjells eller til sjøs?? Veldig ofte faller valget på sjøen, vi må jo bruke seilbåten når vi først har den! Det vi hadde tenkt på en stund var at vi kunne kombinere dette og i mai i fjor gjorde vi nettopp det; tok seilbåten ut til Kinn, fisket litt, spiste og sov i båten og gikk på fjellet søndag. Dette hadde vi da planer om flere helger, men det ble for mye dårlig vær i fjor.


Det var en kjempefin dag og det var faktisk varm vind på toppen. Stien er godt merket og du har tau å holde deg i store deler av turen. Dette var greit på turen ned igjen, men da kunne jeg tenkt meg hansker i tillegg. Når man kommer opp på toppen ser man vestover og her er det utsikt mot Ytterøyane fyr. En kjempefin tur og den anbefales, men ikke prøv å gå ned en annen vei enn du kom opp... det gjorde vi og brukte enormt med tid ettersom vi likevel måtte snu og gå tilbake samme vei!

For noen år siden var det Hovdendag med turlaget og jeg tok med meg Malin ut der. Ikke så mange høydemetrene men en veldig fin tur for hvem som helst. Turen gikk fra Barekstad, på utsiden av øya til Kvanhovden fyr, tilbake på nordsida der det stod bil for å kjøre oss tilbake til Barekstad. Anbefales, og dette er jo en tur vi helt klart kan kombinere med båttur :-)

Det som er så utrolig fint med å bo i Florø er at byen har det jeg ønsker meg; nærheten til sjø og fjell! Her er Hatlesetnipa med sin flotte utsikt. En fin tur når du går fra Grov, men et par litt bratte stigninger må til.


Reiser man litt lengre inn i fjorden kan man gå på Skålefjellet. Vi gikk opp fra Høydalen og om det var særlig lurt vet ikke jeg. Det ble iallefall en strabasiøs tur til topps og vi var godt slitne på turen. Toppen er egentlig der ute, men fjellet har to topper som er omtrent like høye så vi ga oss da vi kom opp på den første. Vil nok kanskje heller prøve å gå fra Stavang neste gang.

På nordsida av Norddalsfjorden har vi to fjell som lokker; Terdalskeipen og Klauvekeipen. Terdalskeipen er en grei tur for hvem som helst. Her kjører vi ganske høyt til fjells slik at høydemetrene blir mindre. Og selvfølgelig en fantastisk utsikt når man kommer opp!

Klauvekeipen er en smule mer strabasiøs. Iallefall om man ikke kjenner stien. Vi rotet oss litt bort og måtte gå opp ei steinur. Men vi kom oss opp og det var verdt det. Likevel; been there, done that!

Reiser man innover i fylket har man jo en mengde fjell å gå på. Her har vi gått fra Årdalsstøylen i Breim og utover og ser her ned på Breimsvatnet. En fin tur om enn litt våt da vi gikk der. Her kjører vi også oppover et godt stykke slik at det blir få høydemeter å gå.

Her oppe er det multer!! Så hit skulle jeg ha gått en gang til, men jeg vet ikke... ganske slitsom tur der det er oppover og oppover hele tiden. Men utsikten er vel kanskje verdt det....

Utsikten på andre siden av fjorden er nok enda flottere, for da ser man innover Kjøsnesfjorden. Dette ble en veldig lang tur fordi vi gikk utenom stien, så neste gang ville jeg nok gått opp et annet sted. Men utsikten var nok vel verdt slitet!

Her er vi fortsatt i Jølster. Vi kjørte opp Årdalen, helt til endes, og så gikk vi derfra. En fin tur for både små og store. Stigning hele veien men ganske slakk stigning. Elva renner hele veien så det gjør ikke noe om man går tom for vann heller. Hvis man fortsetter forbi vannet så kan man gå inn til Longvasshytta. Dette var i juli og det låg fortsatt is på vannet så her oppe er det kaldt!

Hovlandstøylen er et greit mål hele året. Her er det traktorvei opp og ofte brøytet på vinteren. Herfra kan man gå videre opp til Nipevatnet og Blånipa (som jeg håper å rekke i år), eller vestover mot Strandanipa (som jeg også ønsker å rekke over i år). Fint terreng å gå i og mange muligheter.

Jeg synes egentlig det er finere å gå opp på Eikefjordstøylen. Der er det litt mer variert terreng selv om det er litt bratt innimellom, og dessuten er utsikten mye bedre!

Og når man likevel har begynt på turen opp til Eikefjordstøylen kan man hoppe av til høyre ved brua og gå til Knapstadstøylen i stedet. Og har du virkelig futt så får du med deg alle tre stølene på samme dagen! En kjempefin tur (bare vi hadde funnet stien mellom Knapstadstøylen og Eikefjordstøylen...)

Blånipa i Naustdal er en fantastisk tur. Man starter ved hytta på Ramsdalsheia og det er fint å gå lenge innover før man begynner oppstigningen. Så hit skal jeg tilbake! Flott utsikt i alle retninger!

Så her har jeg å drømme om fremover! Så for meg kan bare våren komme og jeg håper det blir lite snø i fjellet slik at den blir borte tidlig. Jeg er klar!

2 kommentarer:

Siv Anita sa...

Åh... drømmer meg bort... fjelltopper... Gleder meg til sommeren, for hos oss er alt dekket av minst en meter snø! ;)

Nydelige bilder! :)

Laila Anita sa...

takk! Det var derfor jeg skrev dette innlegget, måtte bare drømme meg bort litt. Er nok ikke så veldig mye snø her for tida...