søndag 10. mai 2020

Russeneset friluftsområde

Etter dager med hagearbeid bestemte vi oss for å bruke denne søndagen på tur. Vi avtalte med André i Stavang om tur til Russenes. Vi har bare kjørt forbi der tidligere og tenkte det kunne være en ok tur i et spennende vær... I tillegg hentet vi Mohammed og Ayah som trengte å komme seg litt ut. 

MEN.. da vi kjørte innover i retning Eikefjorden på søndag formiddag så var vi veldig usikre på om vi i det hele tatt skulle dra videre innover. For noe bedre ble det ikke før vi kom til Ausevika. Men da vi kom til Stavang for å hente André var det sol og fint. Men temperaturen kan vi ikke skryte av, noen få plussgrader. 


Russenes ligger et sted man stort sett ikke kjører forbi til vanlig, dette er et sted man reiser til på tur. Men det er mange fine plasser langs veien innover så den kan absolutt anbefales. André har skrevet boken "Førdefjorden, kulturhistorisk vegvisar", så han kunne fortelle mange historier på turen. Hva som er sant og ikke, det vet ikke jeg... Spørs om ungene husker best det som ikke er sant :-) 


Russenes friluftsområde ble ordnet til for flere år siden. Det kunne gjerne ha vært gått over og fikset litt, både der det er aller våtest, og å sette opp litt mer skilt og kart på hvor man befinner seg. Det er mye myr underveis, så det er ikke tur for joggesko (må i såfall ha vært tørke i lang tid) Vi tok feil av stien flere ganger og var borti hjortestier. Så jeg legger ikke ut kartet fra endomondoen denne gangen. 

Turen vi gikk ble på litt over 2 km, så det er en overkommelig tur for de aller fleste!



Ayah sprang i vei



Vi gikk til Engelsneset først. Det var ikke planen, men det var den stien vi kom innpå fra start. Det var like greit, for her stod nordavinden rett på og ingen værende plass for lunsj. Men her har de laget til en fin gapahuk og det er både bålpanne og ved.  


Litt klatring må til 



Utsikt nordvestover. Vi ser snøbygene gå lenger ute


Her på Engelsneset bodde Ane og Engel på slutten av 1800-tallet.


Utsikt fra Engelsneset og innover mot Heilefjellet




Astor og Ayah (André foto)


Ruiner etter husene til Ane og Engel


jeg leste et sted ett eller annet om dette treet, men finner det ikke igjen, så jeg kan derfor ikke fortelle noe om det. 


(André foto)




to gode venner på tur






når vi kom ned til Straumsneset var det på tide med en rast.  


vafler og kakao! (André foto)


god utsikt til Blegja


Etter nistepausen var det strake veien tilbake til bilen. Det var bare en kort bakke så var vi der. 


På returen ble det litt fotostopp. Her er vi i østenden av Vatnevatnet.  




Her ser vi ned til Helle



Redalen (vanskelig å finne steder uten skog...)


I Vevring var det mye engkarse. Vakkert å se på! 



En fin gjeng i baksetet (André foto)


Vevring




Da vi kom tilbake til Stavang måtte vi ned og se på bua som André driver og restaurerer. Den ligger rett nedenfor kirka. 





Utsikten fra hjemmet til André


På veien fra Stavang tok vi en stopp i Ausevika for å se på helleristningene







Et fint område å stikke innom


Håsteinen i sikte!


Osen


Og etter mange timer i sol og pent vær så møtte dette oss på veien hjem, da sovnet jeg... 


Ingen kommentarer: